Τετάρτη, Δεκέμβριος 11, 2024
Μέγεθος γραμμάτων
Ακολουθήστε μας: fbtw

Η Φάνη για τον Αθλητισμό

Στις 11 Απριλίου 1990, ορκίστηκε Υφυπουργός Αθλητισμού, αρμόδια για θέματα Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, όπου παρέμεινε έως τις 7 Αυγούστου 1991

Στο διάστημα αυτό τίθενται οι βάσεις για τη θέσπιση του επαγγελματικού αθλητισμού στην Ελλάδα, με σημαντική ημερομηνία τον Ιούλιο του 1991 όταν ψηφίστηκε ο Νόμος 1958, που εισηγήθηκε η ίδια και ο οποίος κατοχύρωσε τον επαγγελματικό αθλητισμό. Με το νόμο αυτό που με τροποποιήσεις ισχύει μέχρι και σήμερα.

  • Το ελληνικό μπάσκετ έγινε επαγγελματικό,
  • θεσπίστηκαν τμήματα αμειβόμενων αθλητών στο βόλεϊ,
  • καθιερώθηκε η διαφάνεια στη χρηματοδότηση ομοσπονδιών, ενώσεων και σωματείων –μέχρι τότε το ύψος της χρηματοδότησης των ομάδων βρισκόταν στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού
  • οι ποδοσφαιρικές ομάδες έγιναν ανώνυμες εταιρίες,
  • καταργήθηκαν οι «ελληνοποιήσεις» ξένων παικτών.

Επίσης εισηγείται το νόμο 1904/90 με τον οποίο θεσμοθετήθηκε το Λόττο, που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1990, προκειμένου να γίνει ο οικονομικός αιμοδότης του ελληνικού αθλητισμού. Με τα έσοδά του χρηματοδοτήθηκε η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων και η κατασκευή αθλητικών έργων. Κατασκευάστηκαν δεκάδες αθλητικές εγκαταστάσεις: Το Ολυμπιακό Συγκρότημα στο Μαρούσι, κωπηλατοδρόμια, σκοπευτήρια και άλλα 138 έργα.

Μεταξύ των έργων που κατασκευάστηκαν ή αποπερατώθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Υπουργείο είναι τα εξής:

  • Το Κέντρο Κολύμβησης που περιλαμβάνει το Ανοικτό Κολυμβητήριο με τρεις δεξαμενές Ολυμπιακών διαστάσεων (Αγωνιστική, Καταδύσεων, Προπόνησης), κερκίδες 10.000 θέσεων και βοηθητικούς χώρους, το κλειστό κολυμβητήριο, χώροι Τύπου, αθλητικών παραγόντων κλπ.
  • Το Ποδηλατοδρόμιο, με στίβο ποδηλασίας 250μ., κερκίδες 4.000 θέσεων και βοηθητικούς χώρους
  • Το Συγκρότημα Αντισφαίρισης με 15 γήπεδα τέννις και 2 κερκίδες 3.000 θέσεων
  • Το Κωπηλατοδρόμιο Ιωαννίνων με εγκαταστάσεις για κωπηλασία και κανόε – καγιάκ, με κερκίδες 2.500 θέσεων
  • Το Σκοπευτήριο Βύρωνα (σταθερού στόχου) και Μαλακάσας (κινητού στόχου)
  • Το κέντρο Ιππασίας

 

Μεσογειακοί Αγώνες

Η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά κατά την διάρκεια της θητείας της στο Υπουργείο Αθλητισμού διετέλεσε και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των 11ων Μεσογειακών Αγώνων (28/06 έως 12/07/1991), οι οποίοι υπήρξαν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που είχε διοργανώσει η Ελλάδα μέχρι τότε και σημείωσαν τεράστια επιτυχία. Πήραν μέρος 2762 αθλητές από 18 χώρες, σε 23 αθλήματα. Το σύνολο των διαπιστευμένων ήταν 18.481 άτομα μεταξύ των οποίων ήταν επίσημοι, τεχνικοί, συνοδοί, δημοσιογράφοι. Οι αγώνες απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές όλων των παραγόντων του Διεθνούς Αθλητισμού και τα βραβεία καλύτερης διοργάνωσης της Γαλλικής Ακαδημίας Αθλητισμού και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συντακτών Αθλητικού Τύπου.